Aktualitykampaňvšechny aktuality

2500 shlédnutí KAMPANĚ #equalpay – přidáte se?

Česká republika dosahuje dlouhodobě podprůměrné výsledky v rozdílech v odměňování žen a mužů. Naší kampaní se snažíme na tento stále přetrvávající stav upozorňovat a představovat české a zahraniční příklady firem a organizací, které tento problém úspěšně řeší. Letošní Den rovného odměňování připadl na 6. března 2024.

Tiskovou zprávu přebrala téměř všechna média. Naši kampaň na sociálních sítích zaznamenalo přes 2,5 tisíce lidí a celkový čas přehrání videa se blížil čtyřem hodinám.

Co to všechno ukazuje?

  1. Rozdíl nejenže stále existuje a je tedy potřeba jej veřejně připomínat, ale nůžky se znovu široce rozkračují. Překážky k narovnání pojmenovala v pořadu Ranní Plus Českého Rozhlasu Lenka Šťastná. Co s tím? LinkedINový newsletter E15 poukázal na to, že Ani letošní MDŽ pro Češky nebylo jen o karafiátech. Větší rovnost odměn by zvýšila HDP o 8 procent.

  2. Popatnácté organizace BPWCR vytvoří příležitost pro sdílení zkušeností firem, státu a veřejnosti. Chcete se inspirovat severskými zeměmi? Jaké osobnosti potkáte na konferenci např. za společnost LEGO v článku pro Profi HR a další hosté ze zahraničí zapojíme díky CEI Flagship Event: Equal Pay Day Czechia 2024 

  3. Celá společnost musí chtít. Zapojují se další významní muži, jako například Generální ředitel Allianz pojišťovny Dušan Quis ve videonahrávce k Equal Pay Day.

POJĎME DO AKCE

Platová rovnost? Ženy jsou málo naštvané na svou mzdu, říká v rozhovoru pro IDnes.cz Lenka Šťastná a v E15 se píše: Nerovné Česko: Stejná odměna, jakou dostávají muži, představuje pro ženy dva měsíce práce navíc.

S kým si povídáte o výši své odměny? Transparentnost budeme řešit v dopoledním panelu s Lenkou Simerskou a že je vhodné finanční gramotnost začít uči již od útlého věku? Jak na to, poradila v článku pro TV Nova moderátorka FINdependence zone by Raiffeisenbank Marika Čupa. Objevte Pět zásadních tipů, jak zlepšit finanční gramotnost dětí. 

Že se někde vracíte po rodičovské na hůře placená místa? Jaká je realita? V rozhovoru pro euro.cz komentuje Lenka Šťastná a na Expats.cz představujeme 5 ways expat women in Czechia can advocate for equal pay.

A abychom vám trochu přiblížily dynamickou atmosféru příprav, přizvali Helenu Dreiseitlovou na rozhovor skvělé Akčnéženy.cz.

DATA A ESG 

Co říkají DATA o diverzitě v Česku a Evropě? Otázka rovného odměňování je v hledáčku firem i díky nově vzniklé povinnosti nefinančního reportingu (CSRD). Mezi metrikami, které je pod pilířem „S“ v rámci ESG nutné sledovat a vykazovat, jsou gender pay gap a míra zastoupení žen v nejvyšším managementu. Podle nově zveřejněných dat na portálu CSRD.cz má jen 30 % českých firem vypracovanou specializovanou HR politiku a jen 17 % zaměstnanců prošlo školením DEI. Proto se EPD stává skvělou příležitostí pro vzdělávání týmů v oblasti diverzity a rovných příležitostí.

EPD A PODNIKÁNÍ 

Proč by měly i podnikatelky přijít na Equal Pay Day? Podnikatelka Julie Válková uvádí, že “častá samota, převážně v online podnikání, může být efektivně přerušována byznysovým networkingem a také nasloucháním, co řeší velké společnosti a kam se ubírají trendy globálně.” Společně s Radmilou Pinkavovou Jirkovskou přiblížily projekt televiznímu publiku na TV A11.

A pokud ještě nepodnikáte, máte nejvyšší čas zhmotnit svůj podnikatelský sen v projektu AWE Academy for Women Entrepreneurs, kde můžete do 5. dubna podat svou přihlášku.

Více informací k přihlášce